Jabłka w cieście

W ramach lekcji techniki w klasie VI organizowany jest cykl zajęć kulinarnych, których głównych celem jest poznanie zasad zdrowego odżywiania połączone z nauką przygotowywania prostych potraw. Uczniowie zdobywają podstawowe wiadomości dotyczące: pochodzenia produktów, składników odżywczych, ich roli oraz źródeł ich występowania, produktów spożywczych zawierających podstawowe składniki odżywcze, zasad prawidłowego odżywiania się, piramidy pokarmowej, znaczenia gospodarstw ekologicznych w odżywianiu się, wpływu chemizacji rolnictwa na jakość produktów spożywczych, zasad higieny żywienia, skutków niewłaściwego odżywiania się, barwników, sztucznych aromatów i konserwantów i ich wpływu na organizm człowieka, konieczności spożywania warzyw i owoców na surowo. Uczestnicy zajęć nabywają umiejętność obsługi podstawowego sprzętu AGD.

Ważnym elementem zajęć jest także kształtowanie kultury spożywania posiłków oraz poznanie zasad savoir-vivre. Ciekawa forma zajęć sprzyja kształtowaniu umiejętności współpracy w grupie.

Na prezentowanej lekcji szóstoklasiści wykonali jabłka w cieście, sok i surówkę z warzyw i owoców.

 Jabłka w cieście

2 jajka
1/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka

sól

50 dag winnych jabłek
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

 

Żółtka oddzielić od białek. Z mąki, żółtek, mleka wyrobić niezbyt gęste ciasto i odstawić je na kilka minut. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciasto wymieszać i połączyć z pianą z białek. Jabłka obrać ze skórki. Obrane jabłka pokroić na plastry o grubości ok.. 1 cm i wyjąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek moczyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka kłaść na ręczniku papierowym, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.


© Szkoła Podstawowa w Odrzechowej/Witrynę prowadzi od 2007 roku Iwona Barna